Kuhankosken perinteikästä vesivoimalaa lämmitettiin sadan vuoden ajan sen omien generaattoreiden tuottamalla hukkalämmöllä. Kun Kuhankosken uusi vesivoimalaitos otettiin käyttöön keväällä 2023, siirtyi vanha voimala varavoimalaksi. Samalla oli ratkaistava, kuinka vanhan voimalan lämmitys hoituu jatkossa, kun hukkalämpöä ei olekaan enää saatavilla omasta takaa ja kylmilleen laitosta ei voi päästää milloinkaan.

Suunnitteluvaiheessa Koskienergia etsi erilaisia lämmitysmenetelmiä, jotka voisivat hyödyntää uuden voimalan hukkalämpöä.

Suunnitteluvaiheessa Koskienergia etsi erilaisia lämmitysratkaisuja, jotka voisivat hyödyntää uuden voimalan hukkalämpöä. Mutta koska uusi voimala toimii säätövoimana, tarkoittaa se sitä, että hukkalämpöä on tarjolla vaihtelevasti. Tämä aiheutti omat haasteensa sopivien toteuttajien ja laitteiden etsinnälle.

Ratkaisuna hybridilämmitys

Suunniteltu ratkaisu perustuu erilaisten lämpöpumppuratkaisujen yhdistelmään sähkökattilalla täydennettynä. Samoin lämmönjako voimalaan oli toteutettava apulaitteineen kokonaisuudessaan. Optimoitu ratkaisu rakentuu maalämpöpumpun ympärille, jonka energianlähteenä on uuden laitoksen lauhdelämpö, jota täydennetään ilma-vesilämpöpumpuilla ja varalämmönlähteenä on sähkökattila. Kaikki Hybridilämmityksen piiriin kuuluvat laitteistot siis täydentävät toistensa toimintaa.

Maalämpöpumpun energianlähteenä on uuden laitoksen lauhdelämpö, jolla varmistetaan erinomainen hyötysuhde.

Maalämpöpumppu mahdollistaa sen, että uuden voimalaitoksen generaattorin jäähdytysvedestä voidaan ottaa talteen hukkalämpö, joka muuten olisi ajettu lauhteena jokeen. Käytännössä voimalan energiantuotannon sivuvirtoja pystytään hyödyntämään maalämpöpumpun “keruupiirinä”. Lauhdevedestä talteen otettu lämpöenergia voidaan siirtää lämmönvaihtimen kautta vanhaan voimalaan lämmöksi.

Jos uusi voimalaitos käy vajaalla teholla eikä tuota riittävästi lämpöenergiaa, tai jos lämpötehoa tarvitaan lisää esimerkiksi kovien pakkasien aikana, on maalämpöpumpun apuna neljä ilma-​vesilämpöpumppua. Lämmityksen varajärjestelmänä toimii tämän lisäksi 107 kilowatin sähkökattila.

Lämpöpalvelu Sami Päijänen Oy toteutti vanhan voimalan uuden lämmitysjärjestelmän Oilonin maalämpöpumpun ympärille. Kaikki Hybridilämmityksen piiriin kuuluvat laitteistot täydentävät toistensa toimintaa.

Jotta järjestelmäkokonaisuus saatiin asennettua turvallisesti samaan aikaan uuden voimalan käydessä, tuli rakennusvaiheet suunnitella huolellisesti etukäteen. Kiinnitimme myös erityistä huomiota näkyville tulevien laitteiden ulkonäköön ja sijoitteluun, jotta kokonaisuus on toimiva voimalaitoksen ainutlaatuisessa miljöössä.

Pystyimme luottavaisin mielin tarjoamaan tämän kokonaisuuden, sillä järjestelmän laitteet ovat kokemuksemme mukaan osoittautuneet käytössä laadukkaiksi ja luotettaviksi. Myös maahantuojilta saa mahdollisissa ongelmatilanteissa tukea myös suomen kielellä ja paikallista palvelua nopeasti, mikä ei ole nykyään itsestäänselvyys. Käyttäjä ei siis tule koskaan jäämään yksin laitteiden kanssa.

Kauttamme saat paikallista palvelua nopeasti ja luotettavasti.

Koskienergialla ollaan lämmitysratkaisuun myös hyvin tyytyväisiä. Lämmitysjärjestelmä on toiminut käytössä täysin moitteettomasti, ja kaikki tuotettu sähkö voidaan nyt myydä markkinoille, kun sitä ei tarvitse itse käyttää lämmitykseen. Heidän arvioiden mukaan säästöt vuositasolla ovat jopa kymmeniä tuhansia euroja.

Oli ilo suunnitella ja toteuttaa tämä rakennusprojekti yhteistyössä laitetoimittajien kanssa. Kiitos luottamuksesta myös Koskienergialle.

Maalämpöpumpun avuksi on asennettu neljä ilma-vesilämpöpumppua.
Kun rakennusprojekti on mennyt maaliin suunnitelmien mukaan, voi sekä toteuttaja että loppukäyttäjä olla tyytyväisiä lopputulokseen.

Oletko suunnitellut kotiisi tai kiinteistöösi kustannustehokasta ja ekologista lämmitysjärjestelmää?

Lämpöpumput sopivat kaikenkokoisten kiinteistöjen lämmittämiseen silloin, kun lämmönjakona on vesikiertoinen patteri- tai lattialämmitys. Maalämmön avulla voit parhaimmillaan säästää jopa 65-75% kotisi lämmityskustannuksissa, jolloin investointi maksaa itsensä takaisin vain muutamassa vuodessa.

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

© 2023 Lämpöpalvelu Sami Päijänen Oy

Yhteydenottolomake